Рекомендовані друзі у Фейсбук: як мережа їх знаходить і як забрати у компанії доступ до особистих даних

Не всі власники акаунтів знають, як Фейсбук рекомендує друзів. Але багатьох цікавить, не отримує компанія доступ до їх особистої інформації. Також люди часто задають питання про те, як соціальна мережа визначає, чиї контакти пропонувати для знайомства.

Що значить “У вас нова рекомендація одного”

Зареєструвавшись у Фейсбуці, користувачі помічають, що система пропонує їм познайомитися з людьми. На екрані дисплея з’являється вікно. Воно містить запис “Рекомендований друг”, а також кнопку “Додати у друзі”.

Такі віконця можна побачити і в Хроніках, розташованих на сторінці пошуку друзів. Вони з’являються і в тих місцях, де показується реклама.

Окремо Фейсбуком виділяється список під назвою “Ви можете їх знати”. Тут відображаються імена тих, з ким людина могла контактувати в своєму житті.

І ця обставина багатьох людей дивує. Їм пропонують додати колег, родичів, віртуальних друзів. З одними вони добре знайомі, з іншими підтримують спілкування тільки в інтернеті.

Незважаючи на недовіру до Фейсбук, яке виникає у деяких власників акаунтів, функцію можна назвати корисною. Завдяки їй немає необхідності вручну шукати знайомих, алгоритм сам знайде і запропонує їх контактні дані.

Навіть якщо у переліку знаходяться імена знайомих людей, не обов’язково додавати їх в друзі. Від цього можна відмовитися, натиснувши на хрестик у правому верхньому куті вікна.

Слід розуміти, що контактні дані самі люди не пропонують. Система вивчає інформацію про власника облікового запису, а потім видає йому перелік імен, які можуть належати його знайомим.

Рекомендовані друзі у Фейсбук: як мережа їх знаходить і як забрати у компанії доступ до особистих данихРекомендований один на Фейсбуці.

Читайте також:
Підозрілі повідомлення електронної пошти та повідомлення на Facebook

Як Facebook відшукує нових рекомендованих друзів

Користувачі вже задавали техпідтримці Фейсбуку питання про те, як система шукає людей і вносить їх у список рекомендованих. На це питання було отримано офіційну відповідь. Він полягає в тому, що рекомендації розповсюджуються на користувачів, які найімовірніше будуть цікаві людині або чимось йому корисні.

Наприклад, Антон в якості своїх інтересів вказав туризм і колекціонування рідкісних вин. У нього є друг, нехай його звуть Андрій. У нього в списку друзів Анна, і вона теж цікавиться туризмом. У її знайомої Вікторії є бойфренд Василь, який теж любить хороше вино.

Виходячи з отриманої інформації соціальна мережа робить висновок, що інтереси Антона, Ганни та Василя збігаються. Це означає, що вони корисні один одному. І ця інформація ляже в основу рекомендації.

Але це не всі параметри, якими оперує система, підшукуючи підходящі контакти. Має значення кількість спільних друзів. Чим воно вище, тим більше вірогідність пропозиції нових знайомств системою.

Список рекомендацій розширюється за рахунок того, що в нього включають людей, які закінчили одну школу або вуз. Це ж правило

Рекомендовані друзі у Фейсбук: як мережа їх знаходить і як забрати у компанії доступ до особистих данихПараметри конфіденційності для пошуку друзів.

поширюється на тих користувачів, які разом проходили курси або працювали в одній компанії. Наприклад, в якості рекомендованого Facebook здатна запропонувати користувача системи, який закінчив той самий університет, але роком раніше або пізніше. Тепер зрозуміло, звідки у списку можна знайти знайомі обличчя.

Підбір кандидатів у друзі здійснюється з урахуванням членства в спільнотах або групах. У цьому випадку у списку рекомендованих осіб можуть з’являтися люди, які мають однакові хобі. Також враховується місце проживання.

Є користувачі, яких хвилює те, що Facebook отримує доступ до їх особистого життя. Їх лякає, що у списку рекомендованих виявляються ті люди, яких вони бачили в перший раз день чи два тому. Це викликає відчуття життя за склом.

Читайте також:
Реєстрація на Facebook – як приєднатися до глобальної соціальної мережі

Якщо судити по відповідям Фейсбуку, побоюватися не варто. На збір контактів може впливати наступне:

  1. На профілі цих людей людина натикався, коли шукав своїх знайомих.
  2. Є ймовірність і того, що між ними був обмін контактами. Тоді ці дані були імпортовані в Facebook. І це автоматично позначилося на списку рекомендованих друзів.

Але є й інші теорії. Вони стосуються того, що Фейсбук відстежує, чим займається власник облікового запису в інтернеті. Але компанія категорично спростовує подібні обвинувачення, а довести зворотне нікому не вдалося. Компанія запевняє, що не стежить за людьми і точно не збирається нічого подібного робити в майбутньому.

Принцип пошуку друзів для багатьох користувачів залишається загадкою. Вони бояться, що в інтернет потрапить особиста інформація. Якщо такі побоювання є, можна заборонити імпорт контактів.

Що робити, якщо ви хочете відібрати у компанії доступ до ваших даних

Щоб це зробити, потрібно відшукати кожної людини, якій колись були дані контакти. Якщо люди завантажили і публікували інформацію в соцмережі, потрібно попросити їх зайти в свій аккаунт. Перейшовши в розділ управління контактами та запрошеннями, вони повинні видалити звідти дані.

Учасники соціальної мережі чули про те, що компанія кожної людини створює тіньовий профіль. Вважається, що він містить дані, які були завантажені з смартфона і поштових скриньок користувачів. І ці відомості людина ніколи не вказував на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вперше про те, що у користувачів є тіньові профілі, заговорили в 2013 р. Це сталося, коли соціальна мережа повідомила про те, що було виявлено і виправлено подібний баг. Він проявлявся в тому, що при завантаженні профілю людина бачив не тільки свої контактні дані, але і приховані контакти, які належали іншим людям.

Читайте також:
Відключення коментарів на фейсбуці до постів

Незважаючи на виправлення бага, користувачі насторожилися. Вони висловили думку, що проблема була не в вільному доступі до інформації. А в тому, що існує база з цими даними.

Вважається, що повністю тіньової профіль відключити не можна. Але можна заборонити людям знаходити сторінку за електронною адресою або за телефоном. Для відключення цієї функції власник повинен перейти в налаштування конфіденційності.

Моя довідка - Корисні поради